Helemaal weg en toch thuis

  • Posted on: 24 juni 2014
  • Under:
  • By:

 14.95

De Telegraaf: HEERLIJKE PERSOONLIJKE VERHALEN.”

Inclusief beschrijving STERREN-restaurant Heeren van Harinxma in Lauswolt! 

Hoe voelt het precies om hotel- gast te zijn? Voor zijn nieuwe boek reisde Onno Aerden een jaar lang kriskras door Nederland, om te overnachten in alle zeventien hotels van de oer-Nederlandse hotelgroep Bilderberg. In de persoonlijke, licht verwonderende stijl van zijn zaterdagse column ‘Man van de Wereld’ in het Financieele Dagblad bekijkt hij hoe geijkte begrippen als ‘gastvrijheid’ en ‘persoonlijke aandacht’ ter plekke uitpakken.

Aerden dineert in kastelen in Limburg, viert oud en nieuw in een chic landhuishotel in Friesland en loopt over oude bospaden achter hotels op de Veluwe. Hij ontdekt bovendien een vergeten mini-land en ontrafelt het mysterie rond de beruchte ‘Bilderberg- conferentie’.

“Het hotel waar we verblijven is vernoemd naar Europa. Mogelijk is dat een verwijzing naar het internationale serviceniveau, mogelijk naar de gasten die in dit hoogseizoen alle talen spreken. Maar de naam duidt ook op iets anders. Het hotelgebouw gaat naadloos op in het ensemble van andere stenen en half betonnen constructies op de kop van Scheveningen. (…) Jong en oud, dik en dun. Drommen mensen uit alle windstreken trekken over het robuuste plaveisel naar zand en water, naar drank en disco. Hier buigt elk menselijk onderscheid voor die ene gedeelde opwinding: aan de kust te zijn.
Dat laat zich misschien wel het best beleven aan tafel in het à la carte-restaurant onderin dit hotel. Wij zitten aan een tafeltje voor twee, pal aan de raampartij, die vanavond onbeschaamd uitzicht biedt op de colonne strandgasten. We zien twee stromen: van rechts naar links trekken roodbruine mensen in shorts en teenslippers voor de pui langs – moe maar voldaan slepend met tassen waaruit schepjes en schermen steken – daarbij groepjes en vooral stelletjes kruisend die van links naar rechts lopen, het haar in de lak, in smetteloze kleding gestoken en aanzienlijk monterder: het is vrijdagavond, het andere Scheveningen lonkt.
We bezien het geheel gebiologeerd, het is een schouwspel zonder woorden dat doorgaat tot de laatste badgast is langsgetrokken, de feestvierders zijn opgelost in de vele doorgangen naar de boulevard.
Dan is het al donker en hebben we ons gelaafd aan visgerechten – wat eet je hier anders? Zwaardvis, zalm, ze weten hier van koken en van zee, er zit zelfs zout op de kletskop.”

Het boek ‘Helemaal weg en toch thuis’ is verschenen in samenwerking met Bilderberg Hotels.

Categorie: